Olej roślinny – kiedy się przyda?

olej

Olej roślinny to uniwersalny produkt, który bez wątpienia gości w domach większości Polaków. Choć używamy go do smażenia, istnieje mnóstwo innych zastosowań tego artykułu. Okazuje się, że olej roślinny kryje mnóstwo tajemnic, które z pewnością warto poznać. W tym artykule omówimy niektóre jego właściwości i zastosowania.

Olej roślinny – tylko do smażenia?

Chociaż olej roślinny najczęściej kojarzy się z produktem używanym do smażenia, to jego rodzajów jest naprawdę mnóstwo. Poza słynnym olejem rzepakowym dostępne są oleje pochodzące z innych roślin, o niezwykłych właściwościach. Jednak warto pamiętać, że nie każdy olej nadaje się na patelnię. Duże znaczenie ma tutaj temperatura dymienia. Jeśli jest niska, kwasy tłuszczowe szybko ulegają rozkładowi, więc oleje nie tylko tracą cenne kwasy omega-3, ale również wytwarzają się w nich niebezpieczne dla zdrowia substancje. Z uwagi na to zaleca się, by do smażenia wybierać wyłącznie produkty o wysokiej temperaturze dymienia, jak wspomniany wcześniej olej rzepakowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, olej kokosowy czy smalec. Nie oznacza to jednak, że nie możemy już korzystać z dobroczynnego wpływu, jaki oleje mają na nasz organizm. Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane są na przykład doskonałym dodatkiem do sałatek. Jeśli więc czujesz, że w Twojej kuchni wieje nudą, czas wzbogacić potrawy na przykład o olej sezamowy. To produkt stosowany zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Ma niezwykle charakterystyczny smak, a do tego wiele zdrowotnych właściwości. Z kolei olej lniany działa przeciwbólowo, reguluje pracę hormonów i świetnie smakuje. Wybór olejów jest naprawdę imponujący, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Nieznane właściwości olejów roślinnych

Wiele osób wychodzi z błędnego założenia, jakoby spożywanie oleju roślinnego powodowało tycie. Faktycznie – dietetycy przestrzegają przed jedzeniem niezdrowych tłuszczów. Warto jednak wspomnieć, że chodzi tu o fast foody, a nie oleje, które zawierają zdrowe tłuszcze. Kwasy omega-3 i omega-6 to składniki niezbędne, by organizm dobrze funkcjonował. Każdy z nas potrzebuje wartościowych tłuszczów na co dzień, a olej roślinny może nam je zapewnić. Co niezwykle ważne, oleje pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu, obniżyć ciśnienie, a nawet zapobiec chorobom nowotworowym. Jednak olej roślinny to nie tylko cenny składnik diety. Chętnie wykorzystują go również producenci kosmetyków. Oleje wpływają bowiem pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Producenci kosmetyków powinni korzystać z oferty sprawdzonych dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Dzięki temu produkty będą najwyższej jakości. Regularne stosowanie olejów roślinnych w pielęgnacji twarzy powoduje, że cera staje się sprężysta, jędrna i gładka, zaś włosy lśniące, gładkie oraz gęste. Warto jednak pamiętać, że oleje powinny pochodzić z zaufanego źródła. Naturalne kosmetyki z pewnością górują nad innymi, jeśli tylko występują w czystej postaci.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *