Piece piekarnicze półkowe – dlaczego warto na nie postawić?

Wybór pieca do piekarni to bardzo ważne zadanie, które powinno odzwierciedlać nasze potrzeby. Dzięki temu wybierzemy rozwiązanie nie tylko ekonomiczne, ale i funkcjonalne. Jakie rozdaje pieców mamy do wyboru? Dlaczego warto postawić na modele półkowe?

Piece piekarnicze – jak możemy je podzielić?

Najprostszym podziałem jest klasyfikacja ze względu na sposób ogrzewania pieca. Typ paliwa ma duże znaczenie. Jest bowiem uzależniony od warunków technicznych danej piekarni. Innym aspektem jest także ekonomiczność poszczególnych rozwiązań. Jedne paliwo będzie bowiem droższe, a inne tańsze. Obecnie producenci dają nam możliwość wyboru spośród pieców olejowych, gazowych, pelletowych i elektrycznych. Najbardziej korzystny będzie wybór urządzenia zasilanego na pellet i gaz ziemny. Kolejnym sposobem podziału tych urządzeń jest kwestia konstrukcji. Pod tym względem wyróżniamy piece wsadowe, obrotowe i nieobrotowe. Pierwsze z nich posiadają nieruchomy trzon, podczas gdy kolejne dwa typy go nie mają.

Piece piekarnicze półkowe – co warto o nich wiedzieć?

Piece wsadowe są także często nazywane półkowymi. Wynika to z ich budowy. Ich liczba wewnątrz komory może być różna i zależy od wybranego przez nas modelu. Wielkość półek także jest różna, co skrzętnie przyda się przy wykorzystaniu blach o różnej wielkości. Piece piekarnicze półkowe są więc bardzo funkcjonalne. Wypiek jest możliwy dzięki wykorzystaniu trzech różnych energii cieplnych. Urządzenie korzysta bowiem z ciepła konwekcyjnego powietrza, kontaktowego płyty oraz promieniowania. Piece piekarnicze półkowe znajdziesz w ofercie polskich firm. Jedna z nich jest dostępna pod tym linkiem https://bakeres.pl/piece-piekarnicze-polkowe/. Od wielkości powierzchni wypiekowej zależy efektywność pieca. Dlatego zawsze powinniśmy uwzględniać tę kwestię i dopasowywać wybór do naszych potrzeb. Dzięki temu zaopatrzymy się w piec, który sprawdzi się w naszej piekarni przez wiele lat. Nie będziemy musieli już obawiać się, że nasze wypieki będą przypieczone lub nierówno wypieczone.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *