
Wyjątkowe danie kuchni japońskiej, jakim jest sushi, samo w sobie stanowi niesamowitą paletę smaków, która dla polskiego konsumenta wprowadza powiew świeżości oraz nutkę orientalnych doznań. Jeżeli chcesz przeżyć taką kulinarną przygodę i wybrać się do sushi baru lub zamówić azjatycki specjał, przygotuj się na próbowanie nietypowych kombinacji składników. Wbrew pozorom, porcje sushi potrafią być bardzo sycące, więc wybierz mądrze, których chcesz spróbować. Oto kilka podpowiedzi.
1. Sushi z owocową nutą
Ryba oraz owoce to zazwyczaj połączenie, na które większość z nas raczej by się nie zdecydowała, jednak sprawny sushi master potrafi zdziałać cuda dodając do potrawy odrobinę słodyczy. Koniecznie wypróbuj sushi z egzotycznym mango. Ten owoc dobrze komponuje się jako składnik futomaki czy uramaki z tuńczykiem, łososiem, a nawet węgorzem. Takie połączenie jest odważne i mogłoby się wydawać, że ryzykowne, jednak niejeden miłośnik sushi zdążył już w nim zasmakować.
2. Klasyczne sushi Filadelfia
Futomaki Filadelfia to prawdziwa klasyka w świecie znanego Europejczykowi sushi. To wyjątkowe, świeże i smaczne połączenie składników jest jednym z popularniejszych w Polsce rodzajów sushi. Skład jest bardzo prosty, a za razem idealnie dobrany. Sushi Filadelfia powstaje z kremowego śmietankowego serka, łososia, ogórka oraz awokado. Doskonale pasuje do tego oryginalny japoński sos sojowy. Jeżeli zamierzasz próbować sushi po raz pierwszy i nie wiesz od czego zacząć, ten rodzaj sushi to dobry start.
3. Sushi Vege
Jeżeli jesteś fanem sushi od dawna, zapewne trudno jest ci wyobrazić sobie to danie bez świeżej ryby czy owoców morza. Jednak kombinacje sushi przygotowane dla wegetarian potrafią być ciekawe i zaskakiwać smakiem. Takie warzywne sushi oraz kilka innych ciekawych propozycji znajdziesz tutaj https://sushicorner.pl/sushi-menu. Sushi bar we Wrocławiu posiada rozbudowane menu i z pewnością zadowoli każdego smakosza. Można się tam spokojnie wybrać ze znajomym lub członkiem rodziny niejedzącym mięsa i ryb.