
Europa jest kolebka whiskey. Za jej ojczyznę możemy uznać Irlandię, która jako pierwsza zaczęła produkować tego rodzaju alkohol. Jakie cechy wyróżniają whiskey z kraju św. Patryka? Jakie odmiany są warte uwagi?
Whiskey irlandzka – od kiedy jest produkowana?
Jeśli wierzyć legendom i podaniom, to iryjscy mnisi zajmowali się produkcją alkoholu już w VI wieku. Za stworzenie whiskey miał nawet odpowiadać sam św. Patryk. Pierwsze oficjalne wzmianki o whisky pojawiają się natomiast w 1405 roku. W tym samym wieku Irlandczycy rozpoczęli eksport whiskey do Szkocji. Do połowy XIX wieku była to bowiem najbardziej rozpoznawalna odmiana trunku na świecie. Rozwój tej gałęzi przemysłu został jednak wstrzymany przez krucjaty antyalkoholowe, wojnę domową czy walkę o niepodległość Irlandii. Wszystkie te wydarzenia mocno osłabiły pozycję Irlandii jako producenta whiskey. W efekcie tych zmian została mocno zredukowana liczba działających destylarni. Spośród 1100 punktów ten niespokojny czas przetrwały zaledwie trzy.
Whiskey irlandzka – jakie odmiany są popularne?
Dziś sytuacja ma się znacznie lepiej. Whiskey irlandzka odbudowuje swoją pozycję, o czym świadczy rosnąca liczba destylarni. Obecnie na terenie kraju funkcjonuje 25 gorzelni. Wśród nich nie brakuje tak renomowanych ośrodków jak Bushmills i Midleton. Pierwszy z nich jest najstarszą destylarnią w Irlandii. Jej początki sięgają 1608 roku. W gorzelni tej powstają takie marki whiskey irlandzkiej jak Bushmills Original czy Red Bush. Znajdziesz je bez problemu pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/9-whiskey-irlandzka. Innym ważnym dla Irlandii ośrodkiem jest Midleton. W miejscu tym powstaje około 64 milionów litrów alkoholu w ciągu roku! Warto też wspomnieć, że destylarnię Midleton wyróżnia nowoczesność. Dzięki temu są w stanie dokonywać nawet pięciokrotnej destylacji! Whiskey irlandzka dzieli się na kilka odmian. Do najbardziej znanych należy chociażby Pure Pot Still Whiskey czy Blended Whiskey. Pierwsza z nich jest produkowana wyłącznie w Irlandii. Jej unikalność polega na łączeniu słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Drugi łączy zaś w sobie przynajmniej dwie różne odmiany whiskey.